Phishing pop-up: wat nu?

Fraudeurs proberen op verschillende manier je gegevens te bemachtigen. Dit doen ze meer en meer via pop-ups in naam van bekende bedrijven, zoals BASE.  Zo’n pop-up verschijnt plots wanneer je surft op een populaire website. Je zou een wedstrijd gewonnen hebben en krijgt bijvoorbeeld een smartphone cadeau. In ruil moet je enkel je gegevens bezorgen of een korte enquête invullen. Ga hier nooit op in!

Hoe ziet zo'n pop-up eruit?

Natuurlijk ziet niet elke phishing pop-up er hetzelfde uit, maar er zijn elementen die regelmatig terugkomen en waar je best op let. De fraudeurs... 

  • gebruiken de naam van een bekend bedrijf;
  • zeggen dat je iets gewonnen hebt (of kan winnen);
  • vragen je om door klikken op een link of om informatie in te vullen.

 

Enkele voorbeelden...

Wat doe je als je zo'n pop-up krijgt?

  1. Klik nooit zo maar verder in een pop-upTip: twijfel je of de wedstrijd echt is? Kijk dan op de officiële website van de zogezegde organisator. 
  2. Meld het bij verdacht@safeonweb.be. Bezorg meer info over de inhoud van de pop-up (liefst met screenshot) en op welke website je dit zag Safe On Web kan dit dan  verder onderzoeken.
  3. Meld het ook aan abuse@telenetgroup.be. Gerechtelijke stappen kunnen we niet nemen, maar we doen er wel alles aan om de pop-ups te blokkeren. Om dit te doen, bezorg je ons een screenshot (of alle info in de pop-up) en de website waar je dit zag. Stuur ons ook de browser waarmee je surft en het besturingssysteem (en versie) van je toestel.
  4. Gaf je toch bankgegevens door? Bel dan meteen naar Card Stop om je bankkaart te blokkeren en dien klacht in bij de politie. Neem vervolgens ook contact op met je bank om ze te verwittigen en om te controleren dat er niets van je rekening is verdwenen.